Tornem a estar aquí amb ganes de viatjar i veure mon. Avui farem una volta per la Ruta dels Fars de Galícia. Penya-segats, mar, aire, verd, pedra...paisatges durs però a l’hora d’una gran bellesa...veniu amb nosaltres?
Aquí deixem algunes curiositats dels fars més famosos d'aquesta zona:
1. Far de Cap Vilán: Al costat de l'antic far, conegut com Far Borrissol, que emetia una llum insuficient en aquesta perillosa costa, es va aixecar temps després el primer far elèctric d'Espanya, projectat el 1885 per Francisco Lizárraga i Adolfo Petit.
Les obres d'aquest far modern i elèctric es van veure accelerades per un dels naufragis més destacats en la Costa de la Mort: el del vaixell anglès Serpent, un 10 de novembre de 1890, a Punta do Boi, en el qual van morir 172 homes i només es van salvar 3 dels seus tripulants. Els morts van ser enterrats en el Cementiri dels Anglesos. I un 15 de gener de 1896 es va inaugurar a la fi el nou far de Cap Vilán.
2. Far de Cap Prior: Si hi ha una curiositat que caracteritza el far i el seu entorn natural, és la portabandera que s'alça en els penya-segats als seus peus. Pots baixar fins a aquest punt, baixant unes escales de pedra, el que es recomana fer amb molt de compte i en dies plàcids, amb poc vent i sense temporals. La vista al nostre voltant, amb l'oceà davant nostre, i el far de cap Prior a les nostres esquenes és espectacular. Aquesta portabandera és un altre dels vestigis que es mantenen en peu d'un passat, no tan llunyà, en què aquesta zona de Cobas era completament militar i a la qual estava prohibit accedir. De fet, si segueixes els seus camins i senders podràs descobrir els túnels i bateries costaneres.
Però hi ha una altra anècdota de el far de Prior que
potser no hagis escoltat. S'explica que en l'any 1993, moment en què
l'Autoritat Portuària va passar a ser responsable del far, es van trobar que
l'habitació de l'últim faroner no havia estat buidada del tot. Hi havia tota
una col·lecció de guitarres. I és que aquell faroner, mentre estudiava Medicina
a la universitat, també era guitarrista. Per si fos poc, quan va acabar la
carrera, se'n va anar a treballar a Scotland Yard com a metge forense. Tot un
personatge de novel·la.
3. Torre d'Hèrcules: Si hi ha un far gallec replet d'anècdotes històriques, és el far romà en funcionament més antic de món: la Torre d'Hèrcules, així que en aquesta ocasió val la pena destacar diverses d'elles referents als visitants il·lustres que ha rebut el símbol de la ciutat de La Corunya. Ningú volia perdre la visita a semblant monument.
A finals de l'any 1779, la Corunya va ser visitada per John Adams i el seu fill John Quincy Adams, de 12 anys, que es convertirien en el futur en presidents dels Estats Units. Va ser una cosa completament casual, ja que el seu vaixell es va avariar quan anaven rumb a França, a causa d'una via d'aigua, de manera que el capità va decidir desembarcar a Ferrol i, una setmana després, la comitiva es va dirigir a la ciutat de A Corunya. En ella, van anar a conèixer la Torre d'Hèrcules, a la qual John Adams va denominar «Torre de Ferro».
Al juny de 1799, va visitar el far el naturalista Alexander Humboldt, que va partir des del port de La Corunya cap a Amèrica de Sud en un dels més importants viatges científics. Durant la desena de dies que va estar a la ciutat, va visitar i va estudiar la Torre d'Hèrcules, i va efectuar comprovacions de la longitud entre aquesta i l'Observatori Marítim de Ferrol.
L'any 1858 va ser la reina Isabel II i els seus fills els que, al el viatjar a la ciutat, van planejar visitar el far. Per aquest motiu, l'interior de la construcció es va vestir amb grans gales: es van recobrir les parets amb llenços i teles, es van col·locar falsos sostres perquè no es veiessin les voltes i els sòls de pedra van ser coberts amb toves catifes. Tal decoració es va mantenir fins a l'any 1905, així que quan la fotògrafa nord-americana Ruth Matilda Anderson la va visitar en l'any 1924 va poder apreciar-la en tota la seva esplendor.
Si seguim avançant en les seves anècdotes històriques, potser no sàpigues que, quan el pintor Pablo Ruiz Picasso va passar la seva infància a la ciutat, va plasmar en els seus dibuixos i en els seus olis, en nombroses ocasions, la Torre d'Hèrcules, a la qual cridava « torre de Caramel », pel to que adquiria quan el sol l'acariciava amb els seus rajos.
I una última curiositat del nostre far més internacional. Hi ha una rèplica de la mateixa en el Cementiri Vell de Tampa (Estats Units). Va ser construïda per l´emigrant corunyès Adalberto Ramírez, un dels 1718 espanyols que jeuen en aquest cementiri, la majoria d'ells gallecs i asturians, que van emigrar fa més d'un segle a la ciutat pel sorgiment de la indústria tabaquera.
En aquest enllaços podreu veure 8 fotografies impressionants de 8 dels fars que podem trobar a Galícia.
https://viajes.nationalgeographic.com.es/a/faros-galicia-ruta-magica_13643/8
Més fotos....
https://rutadosfaros.gal/top-50-paseos/
I si el que voleu és veure reportatges sobre els fars, sobre Galícia i els seus costums us recomanem els següents programes.
https://www.rtve.es/alacarta/videos/80-cm/80-cm-costa-da-morte/4730904/ - vídeo ruta Costa da Morte
Què us ha semblat la visita d'avui? L'acompanyem amb un pulpo a feira? Síiii
Bona setmana!!!!
Més llocs per descobrir!! Apuntat
ResponElimina