La Finestra

Avui viatgem fins a la Illa de Pasqua...ens acompanyes?


L'Illa de Pasqua, anomenada oficialment Rapa Nui és una illa de la Polinèsia pertanyent a Xile, situada 3.515 km a l'oest de la costa continental d'aquest país. És una província, d'una única comuna, de la regió de Valparaíso de Xile, inclosa en les anomenades illes esporàdiques xilenes. Altres denominacions tradicionals són: Te Pito o te Henua ('El melic del món') i Mata ki te Rangi ('Ulls que miren al cel'). L'illa és famosa per les nombroses escultures de pedra, anomenades moais, que es troben al llarg de la costa. La major part dels 3.300 habitants viuen a la capital, Hanga Roa. Tot i la convulsa història d'Illa de Pasqua, el 16 de gener de 1935 va ser creat el Parc Nacional Rapa Nui, que ocupa més del 40% del territori de l'illa i al desembre de 1995 va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Però quina és la historia d’aquesta illa?

Per conèixer la seva historia et recomanem aquesta web on breument es fa un repàs sobre el abans i el després de la arribada dels europeus.

https://imaginaisladepascua.com/isla-de-pascua-historia/

https://www.youtube.com/watch?v=bqjLfdTHnOQ - Documental sobre la història de l'Illa de Pasqua un cop arriben els europeus

Curiositats

L’ Illa de Pasqua és una de les zones turístiques més populars a Xile. Les seves platges paradisíaques, la seva flora i fauna i els seus moais fan d'aquest lloc un destí per a qualsevol època de l'any. Però la Rapa Nui és més que això, és una illa de misteris:

1. Els Moais són més que només caps: Sota tones de terra, els caps, oculten cossos complets amb peus i mans, que pots conèixer a través dels diversos programes turístics que s'ofereixen a l'illa.

 2. El "misteriós" Moai enfonsat: Aquest moai que està sota l'aigua a Illa de Pasqua, i que molts somien amb fotografiar, no és real. En realitat, va ser llançat aquí per Kevin Costner. Amés de ser un dels principals destinacions turístiques a Xile, aquesta illa ha estat set de pel·lícules de Hollywood. L'actor va produir una pel·lícula anomenada "Rapa Nui" el 1994, que tenia lloc a l'illa, però que finalment no es va dur a terme, de manera que van deixar abandonat el moai sota l'aigua.

3. Per què es diu Illa de Pasqua: Aquesta illa volcànica va rebre el nom pel qual és mundialment coneguda, perquè Jakob Roggeveen, el navegant holandès que la va descobrir en 1722, ho va fer durant la vigília de Pasqua de Resurrecció. La gent de l'illa, que l'habita des del 300 A.D. encara li crida pel seu nom original, Rapa Nui.

4. El tercer nom: Abans de dir-Rapa Nui, la misteriosa illa portava el nom de "Et Pito O Et Henua", el que es tradueix com "El melic de món".

5. L'idioma: L'idioma original de l'Illa de Pasqua és el Vanaga Rapanui, una llengua d'arrel polinèsia, a l'igual que el tahitià i el hawaià. Tot i que la l'idioma amb el que més té en comú el d'Illa de Pasqua, és amb el Maori, que parlen els nadius de Nova Zelanda.

6. L'origen: La tradició oral, i també la versió més acceptada en l'actualitat, explica que el rei hotu matu'a va arribar a l'illa de Pasqua, provinent de la mítica illa Hiva, possiblement a les Illes Marqueses, en algun moment entre els segles VI i VIII Dc

7. Per a què es van fer els moais: Segons la tradició oral, els moais van ser fets per representar als ancestres, governants o avantpassats importants dels Rapa Nui, que després de morts, tenien la capacitat d'estendre el seu "raja" o poder espiritual sobre la tribu per protegir-la. Per aquesta raó és també que els gegants de pedra sempre miren cap a la terra i no cap al mar.

8. Quants moais hi ha a l'illa: A l'illa hi ha 900 estàtues de pedra, de les quals 400 es troben a la pedrera Rano Raraku.

9. L'illa aquesta plena de gossos: Sí, tota l'illa està plena de gossos. No és res que hagi de preocupar però crida molt l'atenció. Tots són molt dòcils i els encanta que els acariciïs i els donis de menjar. Moltes vegades fins i tot vénen darrere teva amb com si un més de el grup es tractés. A el principi pensàvem que eren gossos abandonats, però en el nostre segon dia per l'illa ens vam adonar que un dels animals havia estat operat i tenia una part cosida com si hagués passat per quiròfan. Ja per curiositat, resulta que els locals tenen cura dels gossos, els alimenten i es preocupen d'ells com si fos un més.

10. Si aneu a conduir, compte amb les vaques i els cavalls: L'illa és força salvatge i així són els seus «carreteres», per anomenar-les d'alguna manera. Hi ha molts cartells avisant-te que pot ser que hi hagi vaques o cavalls, però mai ve malament saber-ho amb una mica d'antelació.

11. El temps canvia en mil·lèsimes de segons: El temps a la illa és increïble. Si de moment està assolellat i hi ha gent banyant-se a la platja, en una mil·lèsima de temps és possible que tot canviï i et trobis amarat d'aigua.

Ara que ja us heu posat al dia amb les curiositats continuem amb un parell de vídeos per conèixer una miqueta més:

https://www.youtube.com/watch?v=nlQxmufCO0A - “La Isla de Pascua Mundos Secretos”

 

Aquesta web podeu obrir-la des del vostre ordinador com des del vostre mòbil, si escolliu  la segona opció és més fàcil poder fer la visita 360º graus i a més podeu escollir la opció de realitat virtual.

Isla de Pascua 360º - Easter Island 360º / Tongariki

https://www.youtube.com/watch?v=f_qqV4ZMX0Q

I per acabar us deixem un altre documental sobre les seves estatues

Un altre lloc a la llista per visitar!!


 …i la propera setmana on anem? Et deixem algunes propostes

 ·       Ciutats del món: Melburne o Istambul

·         Llocs d’interès: Ruta dels Fars de Galícia

 

Vosaltres decidiu! Bona setmana!

















Comentaris