La Finestra


SITGES

Si recordeu teníem prevista una sortida al març a Sitges….però finalment no hi vam poder anar….com tots/es ens vam quedar ambles ganes…us sembla si avui dediquem La Finestra a fer un recorregut des de casa?...però no patiu, tenim pendent anar-hi en persona!!

Comencem per una mica d’història. En el següent enllaç i podreu trobar com es va formar aquesta localitat

https://www.visitsitges.com/ca/breve-historia-sitges

Interessant, eh? Doncs no us perdeu aquestes curiositats

1.      Sabies que el primer xiringuito d'Espanya va obrir a Sitges?

I segueix a peu del canó més de cent anys després! Turistes i locals visiten diàriament "El Xiringuito", un encantador lloc de platja situat al Passeig Ribera de Sitges que va obrir les portes el 1913. Una altra curiositat sobre aquest pintoresc local és que, a més de donar de menjar als seus clients, també va donar nom a el concepte de xiringuito. Em sembla, aquesta expressió prové de la forma de consumir cafè a Cuba, mitjançant un sistema de filtrat amb una canya i una mitjana. A aquest procés l'hi coneixia com raig o xiringuito, i anar a fer un cafè elaborat amb aquest sistema era anar a la paradeta.

2.      Sabies que hi ha un tros de la platja de La Concha a Sitges?

Les platges de Sant Sebastià a Sitges i La Concha de Sant Sebastià estan agermanades, i l'ajuntament de Sant Sebastià va regalar a la ciutat una rèplica de l'emblemàtica barana del seu passeig. Pots veure-la al passeig al costat d'una placa de pedra amb un missatge en català que diu: Sant Sebastià i Sitges, dues viles de cinema enamorades de la mar i de la cultura.

Per cert, com a curiositat afegida, la placa també està escrita en Euskera, però conté una errada ortogràfica.

3.      Sabies que les balenes visiten les costes de Sitges?

El Garraf és una zona comunament visitada per balenes, de fet, només el 2017 s'han registrat 300 albiraments. Fins avui, es creia que el motiu de les seves visites era que la costa formava part del seu corredor migratori, però un estudi recent de el Projecte Rorcual ha demostrat que van al Garraf per alimentar-se. Així doncs, podem dir amb orgull que les aigües de Sitges, i del Garraf, són de l'agrado d'aquests poderosos mamífers.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=32&v=8Rqamh5wvco&feature=emb_title

4.      Sabies que els canons de Baluard van defensar Sitges durant més de 200 anys?

Els sis canons de Baluard van defensar la ciutat durant més de 200 anys. Inclòs l'històric combat de 1797 contra fragates angleses que, després de quatre hores de canonades, van haver de retirar-se i no van poder capturar a les quatre embarcacions mercants que perseguien i estaven ancoradas al litoral de Sitges.

El canons originals -del segle XVIII- han estat restaurats i es conserven al Museu de Sitges. Al Baluard actual podem veure una rèplica exacta feta a base de silicona i fibra de vidre.

5.      Sabies que Sitges va ser atacada per pirates?

Com totes les ciutats costaneres importants, hi va haver una època en què Sitges va estar en el punt de mira de pirates, bandolers i rufians. A causa d'aquests atacs, la ciutat va fortificar masies i torres de vigilància que encara avui dia podem contemplar. Una de les construccions més famoses d'aquesta època és La Fragata, una construcció defensiva de segle XVIII situada just a sota de l'església de Sant Bartolomeu i Santa Tecla a la Punta.

6.      Sabies que Sitges és la localitat amb més ports esportius?

Sitges és l'única localitat a tot Espanya que disposa de tres ports esportius: Port Ginesta, Port Nàutic de Garraf i Port d'Aiguadolç. Cada un té la seva personalitat, sent més o menys urbans, però els tres disposen de tots els serveis que el client pugui desitjar.

7.      Sabies que Sitges té la millor platja urbana d'Europa?

Europa té algunes de les platges urbanes més increïbles del món i, d'entre totes elles, la platja de Sant Sebastià a Sitges va ser escollida la millor per la publicació New York Times. En aquest article, el diari recollia les millors platges urbanes, i elogiava el litoral de Sitges comparant-lo amb Saint-Tropez, Capri o l'Illa de Hvar.

8.      Sabies que el Festival de Cinema Fantàstic de Sitges és el primer del món en el seu gènere?

Aquest festival va ser el primer a posar en valor el cinema fantàstic. El que va començar el 1968 com la "I Setmana Internacional de Cinema Fantàstic", ideada per atreure més turisme cap a Sitges, ha crescut fins a convertir-se en uns premis internacionals de referència per al cinema fantàstic i la ciència ficció. No obstant això, els primers anys no van ser fàcils. El Festival no va ser un èxit en els seus inicis degut les fronteres naturals entre Sitges i Barcelona en aquesta època ia la projecció de pel·lícules estrangeres sense subtítol algun, entre d'altres motius. Va caldre esperar fins als anys 70, amb la formació d'un jurat oficial i els premis, perquè el festival aconseguís una notorietat significativa.

El veterà certamen, el nom oficial és Festival Internacional de Cinema de Catalunya, és un dels tres festivals de cinema més importants d'Espanya en l'actualitat, tant en xifres com en projecció. Comparteix podi amb el Festival de Cinema de Sant Sebastià i la Setmana Internacional de Cinema de Valladolid.

https://sitgesfilmfestival.com/cas

9.       Sabies que Sitges ha estat escenari de diverses pel·lícules?

La ciutat de Sitges és un plató urbà i natural imponent i, al llarg dels anys, ha estat escenari del rodatge de diverses pel·lícules. Algunes de les cintes més conegudes rodades a Sitges són 3 Noces de més amb Quim Gutiérrez i Inma Cuesta, Ismael amb Belén Rueda i Mario Casas o Flors Negres de Jordi Torrent.

10.  Sabies que a Sitges va obrir el primer Pachá del món? ¿I que el logotip no eren dues cireres?

Un dels majors icones de la nit va néixer a Sitges. El primer club Pachá va obrir les seves portes l'any 1967 i, fins a la seva clausura el 2008, va ser un referent per a la nit sitgetana.

Actualment la seu central de el Grup Pachá és a Eivissa, i hi ha molts altres clubs arreu del món. No obstant això ... sabies que les cireres no són el seu logo original? El primer logo de Pachá Sitges era un ull, inspirat en la famosa actriu Carmen Sevilla.

11.  Sabíeu que la marca de Ron Bacardi va ser fundada per una família de Sitges?

Facundo Bacardi va néixer a Sitges l'any 1814, però va marxar a Cuba el 1830 amb tota la seva família. Va ser allà on va començar a destil·lar van per obtenir una nova fórmula, més suau que la resta de begudes, i en 1862 va fundar Bacardi. I encara que la seva història es va forjar a Cuba, a la ciutat de Sitges pots visitar la seva casa natal, ara convertida en un museu homenatge a la seva figura i a la companyia.

Reconeixes el logotip del ratpenat? El icònic logotip de Bacardi també està estretament vinculat amb Sitges, i és que a Catalunya aquest animal simbolitza la bona fortuna, així com la persistència i determinació que sempre va acompanyar a la família.

12.  Sabies que a Sitges hi ha un dels circuits més antics d'Europa?

El Autòdrom de Terramar es va inaugurar el 1923 i, encara que està en desús des dels anys 50, va ser el primer circuit d'Espanya i un dels circuits més antics d'Europa. Concretament, el tercer més antic d'Europa -després de Monza a Itàlia i Brooklands al Regne Unit- i el quart més antic del món si afegim a la llista el circuit americà d'Indianapolis.

En aquest autòdrom, ara oblidat, es va celebrar el segon Gran Premi d'Espanya el 1923. I encara que sembli mentida encara conserva el seu paviment original!

 

...i ara fem un passeig pels seus carrers?

https://www.youtube.com/watch?v=j_v4WEeeDFs

....ep! no ens oblidem dels seus museus!!

El Museu del Cau Ferrat  el va fundar en 1893 l'artista Santiago Rusiñol (1861-1931) com a casa-taller i es va convertir en museu públic en 1933. Conté col·leccions d´art antic reunides per l´artista així com d´art modern.

https://www.youtube.com/watch?v=9eZDCqy4mUM&t=1173s

El Palau de Mar i Cel és un dels edificis més emblemàtics de Sitges. El Saló d’Or, el Saló Blau, la Sala Capella, la Sala Vaixells, las terrasses o el claustre son els principals espais que estructuren el Palau. D´estil marcadament modernista, les diverses sales es distingeixen  per una singular decoració, que accentua el seu particular caràcter.

https://www.youtube.com/watch?v=x2apTCJr-SA&t=410s

...i per acabar el seu Carnaval...ben vistós!!

https://carnavalsitges.com/



Què us ha semblat? Amb ganes d'anar-hi?

…i la propera setmana on anem? Et deixem algunes propostes

 

·         Ciutats del món: Buenos Aires o Melburne

·         Llocs d’interès: Ruta pels fars de Galícia o Illa de Pasqua

 

Vosaltres decidiu! Bona setmana!



 










Comentaris

Publica un comentari a l'entrada