LA FINESTRA




New York

Aquesta setmana volíeu viatjar virtualment a la Gran Manzana!!, doncs aquesta vegada us proposem una única web per conèixer una miqueta més  Nova York. La persona que ha creat aquesta web, és un enamorat d´aquesta ciutat i ens ha fet un recull completíssim de coses a veure.

Començarem clicant en l´enllaç de “Viaje Virtual”:

https://www.guiaturisticanuevayork.com/viaje-virtual/

Aquí tenim un recorregut de 5 dies en el que ens proposa diferents barris a conèixer, els podrem visitar a través d´imatges i vídeos i per últim tenim el Tour Virtual de les principals atraccions de NY:

https://www.guiaturisticanuevayork.com/tour-virtual-por-nuevayork.html

Podem començar per visitar museus com el Moma, el Museu Americà d´Història Natural, continuar imaginant com sonaria la música en el Radio City Music Hall , posar a prova el nostre vertigen des de l´Empire State Building o donant una volta en helicòpter mentre saludem  a l’Estàtua de la llibertat, etc.....trobareu moltíssimes possibilitats, gaudiu!

1. Nova York, abans de dur aquest nom, era coneguda com New Amsterdam i és que aquesta zona va ser colonitzada per holandesos abans que per britànics!

2. Un pis a Manhattan té un preu mitjà de 1,5 milions de $.

3. Nova York és la ciutat més lingüísticament diferent del món: entre els seus habitants es parlen més de 800 llengües diferents. Si aquesta xifra et sembla molt (que ho és) vas a flipar: al món es parlen més de 7000 llengües! el 36% dels seus residents néixer fora dels Estats Units i gairebé el 50% parla un altre idioma a més de l'anglès.

4. Només la ciutat de Nova York compta amb més habitants que estats sencers! Hi viuen més de 8 milions de persones.

5. Hi ha només una ciutat al món amb més gratacels que Nova York: Hong Kong.

6. L'Estàtua de la Llibertat va ser donada per França el 1886 per celebrar els 100 anys de la Independència dels Estats Units. Per transportar-des de França fins a Ellis Island va haver de ser dividida en més de 300 peces i van ser necessàries més de 200 caixes. Un cop a Nova York van trigar uns 4 mesos en armar-se de nou. El seu arquitecte va ser Gustave Eiffel, sí, el mateix de la Torre!

7. A la metropolitana de Nova York no hi ha només rates: s'han descobert més de 15 mil formes de vida (la major part són insectes i bacteris).

8. Fins passada la Segona Guerra Mundial, si algú volia canviar de casa, havia d'esperar a l'1 de Maig: aquest dia era l'únic en el qual era permès fer mudances!

9. Segur que has vist a les pel·lícules com el vapor d'aigua surt de les clavegueres. En realitat aquest fum prové de l'enorme xarxa de vapor d'aigua que recorre molts dels seus edificis per usar-se com a calefacció.

10. Els novaiorquesos beuen molt cafè: una mitjana de 7 vegades més que la resta de nord-americans.

11. Els parcs més estimats de la ciutat són sens dubte el Central Park i el High Line encara que, en uns anys, pot ser que un de nou robi el cor de molts: parlem d'un parc subterrani que, segons alguns xafarderies, serà preciós i molt curiós.

12. Brooklyn, que avui és un dels 5 barris de Nova York, en el passat era una veritable ciutat: per això qui hi viu té un fort sentit de pertinença. Brooklyn mola!

13. Està prohibit tocar el xiulet en els seus carrers, que després aquesta restricció es respecti és una altra cosa. Això si, en cas d'emergències no hi ha problemes.

14. Hi ha gairebé 13.000 taxis legals a Nova York. Saps per què són grocs? Perquè segons estudis de la Universitat de Chicago, aquest és el color que millor es veu des de la llunyania.

15. Encara que també hi ha taxis verds, «van néixer» el 2013 i només es poden prendre a la zona a nord de Manhattan (entre la W 110th street i East 96th street), al Bronx, a Queens, a Brooklyn i en Staten Island . Es van crear perquè també zones «no turístiques» tinguessin una bona cobertura de taxi.

16. Algunes de les dates més màgiques per visitar Nova York (Nadal a part) són les que van de l'28 a l'30 de maig i de l'11 a l'13 de juliol, quan la ciutat acull el fenomen "manhattanhenge": al capvespre el sol cau entre els carrers de Manhattan.

17. A la ciutat que mai dorm neix més gent de la que mor: es comptabilitza un naixement cada 4.4 minuts i una mort cada 9.

18. El metro de Nova York té 26 línies i més de 6000 trens, obre les 24 hores del dia i és utilitzat per uns 5 milions de persones

19. La ciutat pot ser que et resulti familiar: cada any es roden més de 200 sèries i pel·lícules en ella. Si fas un passeig pels seus carrers no et serà difícil trobar cartells en rosa amb i prohibicions d'aparcament: vol dir que tenen «llogada» aquesta part de la ciutat per gravar alguna escena. Al cartell podràs el dia i l'hora, així que si ets una mica friki de cinema potser puguis acostar-te fins aquest punt per assistir a un rodatge!

20. A Nova York es va inventar el paper higiènic: el que va tenir la gran idea va ser Joseph C. Gayetty en 1857.

21. A la Gran Poma, 40 minuts és el temps mitjà per sortir de casa teva i arribar al teu treball.

22. El dia més pacífic de la ciutat va ser el 28 novembre del 2012: no es va registrar cap altercat, robatori, homicidi o accident.

23. En canvi, el dia més trist va ser sens dubte el 11S. No va ser però el primer atemptat terrorista de Nova York: el 1920 un carro de cavalls va explotar i va matar més de 30 persones a Wall Street.

24. Wall Street es diu així pel fet que en 1652 allà es va aixecar un mur per defensar la ciutat de possibles atacs indis.

25. Al Banc de la Reserva Federal de Wall Street es troba el 25% de tots els lingots d'or del món.

26. Entre 1886 i 1924 van arribar a la ciutat més de 10 milions d'immigrants, en gran majoria des d'Itàlia i Irlanda. La primera persona a ser registrada va ser Annie Moore, una nena irlandesa que va arribar a Ellis Island l'1 de gener de 1892. Altres nacionalitats han format enormes comunitats fora del seu proprio país: és el cas dels xinesos, dels polonesos o dels porto-riquenys.

27. La gastronomia és cosa seria a Nova York: hi ha més de 18.000 restaurants i més de 4.000 llocs de carrer. El preu mitjà d'un sopar a Nova York ronda els 40 $, sense propines. Els llocs de carrer són barats però ull, el lloguer no ho és massa: per poder sobreviure necessiten vendre molt menjar, durant moltes hores ... un dels llocs més cars per muntar el teu lloc de menjar de carrer és Central Park. Pot arribar a costar 300.000 $ a l'any!

28. A la porta dels restaurants veuràs un cartell amb una lletra, depenent del seu nivell d'higiene: A: passa tots els controls; B: no passa alguns controls, C: menja sota la teva pròpia responsabilitat.

29. Els hiverns solen ser bastant durs, encara que el pitjor va ser el de 1780 quan la badia de Nova York es va congelar: la gent llavors podia caminar per l'aigua congelada fins Staten Island!

30. La comunitat jueva, a més, és la més gran fora d'Israel.

31. La casa més estreta de la ciutat es troba en el Greenwich Village, concretament al 75,5 de Bedford St: té 2,6 metres d'ample!

32. Times Square, amb els seus rètols lluminosos, és un dels llocs més estimats pels turistes i més odiats pels novaiorquesos. Deu el seu nom a The New York Times: abans que el diari s'establís aquí, el 1904, Times Square es deia Longacre Square.

33. Gràcies a un contracte de renda antiga, el rètol de la publicitat de Coca Cola és el més barat de tots: costa "només" un milió de $ a l'any!

34. Central Park no és un parc natural: va ser construït artificialment per crear "un pulmó verd" a l'illa de Manhattan. Un "pulmó" enorme: el parc és més gran que el Principat de Mònaco!

35. Si sumem els quilòmetres totals dels carrers de Nova York obtindrem una distància similar a la que separen Lisboa i Buenos Aires.

36. La primera marató de Nova York es va desenvolupar en 1970 i només hi va haver 127 participants. Avui dia és una de les carreres més famoses de món i cada any acull més de 30.000 corredors.

37. La ciutat de Nova York dóna nom a l'estat on es troba, però, la capital no és ella. És Albany, que és molt més petita que NYC.

38. Un dels llocs més curiosos de Nova York és la galeria dels murmuris (whispering gallery), a l'Estació Central. Gràcies a l'acústica de la sala, si algú xiuxiueja alguna cosa en una cantonada, el que està a la cantonada oposada rebrà el missatge ... que sembla arribar des just darrere d'ell.

Us deixem un mapa interactiu per a que us situeu a la ciutat

https://www.nuevayork.travel/mapa-interactivo/

I per últim si voleu saber una mica de la seva història et deixem aquest documental

https://www.youtube.com/watch?v=rjbuC59dtgA

 

…i la propera setmana on anem? Et deixem algunes propostes

 

·         Ciutats del món: Londres o Bangkok

·         Llocs d’interès: Ruta pels Fars de Galícia o Illa de Pasqua

 

Vosaltres decidiu! Bona setmana!

 













Comentaris

  1. Jo sé que la meua compi de tren sap molt de fars. Així que Galícia és una bona opció!!

    ResponElimina
  2. Vaya historia...la de
    Manhattan...
    New York...
    Desde los indígenas...
    hasta hoy...

    ResponElimina
  3. Yo voto LONDRES. Una gran ciudad.
    JFR

    ResponElimina

  4. New york una ciudad para visitar..

    JFR

    ResponElimina

  5. New york una ciudad para visitar..

    JFR

    ResponElimina
  6. Yo voto LONDRES. Una gran ciudad.
    JFR

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada