FINESTRA








Avui viatgem fins a l’Everest, així que agafeu força i vinga!



L'Everest, dins la serralada de l'Himàlaia, és el cim més alt del món, amb 8848. Està situat a la frontera entre el Nepal i el Tibet (Xina). En nepalès el cim s'anomena Sagarmatha (el front del cel), i en tibetà Chomolungma o Qomolangma (la mare de l'univers), del qual deriva el xinès. El nom Everest l'hi va donar Sir Andrew Waugh, l'agrimensor general britànic de l'Índia, en honor del seu predecessor Sir George Everest.



Aquí teniu algunes curiositats



1. Té l'altura a la qual vola un avió comercial - i segueix creixent. Oficialment l'Everest mesura 8.848 m, només un parell de centenars de metres menys que l'altura a la qual vola un avió comercial. Cada any creix al voltant de mig centímetre. En l'actualitat mesura uns 41 cm més que quan ho van coronar el 1953 Edmund Hillary i el xerpa Tenzing Norgay.



2. L'Everest va ser identificat per primera vegada en 1841 i se li va donar el nom de Pic XV. Andrew Scott Waugh va anunciar en 1856 que era la muntanya més alta de l'món i el va rebatejar en honor de coronel George Everest, qui mai va veure la muntanya. Molta gent encara prefereix utilitzar noms tradicionals. En tibetà es diu Chomolungma que significa "deessa mare de l'univers". En nepalès es coneix com Sagarmatha ( "deessa de el cel").



3. Les ascensions depenen de la climatologia. Cada any no hi ha més de dues setmanes en què es pugui ascendir a l'Everest, perquè la major part de el temps al cim hi ha uns vents de més de 320 km / h. Dues vegades a l'any, al maig i novembre, les condicions meteorològiques solen millorar. A l'hivern la temperatura és de -30 ° C ia l'estiu de -20 ° C, de manera que la majoria de les ascensions es fan al maig.



4. L'Everest s'ha conquistat en 8.306 ocasions (i ho han aconseguit 4.833 persones). Fins a juny de 2017 ni més ni menys que 288 éssers humans han mort en l'intent. La ràtio és de 29 ascensions per cada mort. La major part dels accidents s'han causa de allaus i caigudes. Les millores en la previsió de el temps i en l'equipament han reduït el perill. Des de l'any 2000 la ràtio és de 60 ascensions per cada mort.



5. Hi ha 18 rutes diferents però només dos: la cresta sud-est del Nepal i la cresta nord de l'Tibet s'utilitzen normalment, tant que s'arriben a formar cues. Cada any es fan servir des de Nepal més de 10.000 m de corda fixa. Aquesta ruta s'ha fet tan concorreguda que hi va haver un any en què es va formar una cua de 150 escaladors per arribar al cim.



6. L'aire al cim té tres vegades menys oxigen que a nivell de la mar, de manera que molt poca gent escala sense oxigen suplementari. A partir de la "zona mortal" dels 8.000 m, els escaladors fan servir ampolles d'oxigen.



7. Abans d'ascendir cal demanar la protecció dels déus en una cerimònia tradicional que realitza al camp base un lama budista ajudat per dos o més monjos. La cerimònia comença amb la construcció d'un petit monticle de pedres i el vol de banderes de l'oració. Després es beneeix l'equip d'escalada i es llança a l'aire arròs i farina.



8. La primera ascensió es va anunciar amb un codi. L'exitosa ascensió de 1953 era una exclusiva de l'periòdic London Times. El periodista va utilitzar un codi per transmetre la notícia a la caserna general a Londres. El reporter James Morris va enviar el següent telegrama: "Males condicions de neu, s'ha aturat l'avanç de l'expedició esperant que el temps pugui millorar. Es tractava d'un codi xifrat que en realitat deia: "El 29 de maig Hillary i Tenzing han arribat al cim". "



9. Ascendir costa entre 22.000 i 68.000 euros ascendir en un grup organitzat, d'acord amb www.alanarnette.com. De manera privada el cost puja a més de 80.000 €. Per uns 92.000 euros pots unir-te a Dave Hahn, que ha coronat l'Everest en 15 ocasions.



10. Fins al començament de segle XXI la mitjana era de 25 ascensions per any. Entre els anys 2000 i 2017, la mitjana ha pujat fins 415. El 2017 ni més ni menys que 648 persones van coronar el cim. El rècord es va aconseguir el 2013 amb 658.



11. Edmund Hillary i Tenzing Norgay entressin en la història a l'ésser els primers éssers humans a coronar l'Everest, però els seus fills Peter i Jamling també tenen el seu mèrit. Peter el va coronar el 1990, de manera que la família Hillary va esdevenir la primera en què tant el pare com el fill van conquerir l'Everest. Jamling ho va aconseguir sis anys més tard, el 1996. Els dos ho van fer junts en 2002.



12. L'anglès Maurici Wilson va ser una de les primeres persones a intentar arribar al cim, i podria haver arribat fins als 6.400 metres en l'intent. Quan es va trobar el seu cadàver, portava posada roba interior femenina així i portava més vestimenta de dona a la motxilla.



13. El 2007, l'holandès Wim Hof ​​va escalar fins als 7.315 metres vestit únicament amb uns pantalons curts i unes sandàlies, abans de donar mitja volta a causa d'una lesió als peus.



14. El 27 de maig de 2006, Larka Tharke Sherpa va fer el cim, es va treure la roba, i va estar tres minuts nu en un intent d'establir un "record de l'Món".



15. Els primers geògrafs britànics que van mesurar la seva altura la van calcular en 29 mil peus, però van pensar que ningú creuria en la xifra exacta, així que van afegir dos peus per fer-la més creïble: 29.002 peus.



16. El 2012, 65 portadors i 75 iacs es van dur vuit tones d'escombraries recollida de la muntanya, incloent un helicòpter estavellat 1974. Quinze artistes nepalesos van convertir les deixalles en peces d'art que es van exhibir per donar visibilitat a el problema de les escombraries a l'Everest.



17. El descens més ràpid des del cim ho ha fet Jean-Marc Boivin, que al setembre de 1988 va baixar en parapent fins a sota el Camp II en dotze minuts.


18. Una parella nepalesa, Moni Mule Pati i Pem Dorjee Sherpa, es van casar al cim el 2004.



19. Tant Tamae Watanabe, la dona més vella a aconseguir el cim amb 73 anys el 2012, com Yuichiro Miura, l'home més vell en fer-ho amb 80 anys el 2013, són japonesos.



20. Hi ha cobertura 3G al cim.



21. El 2010 un estudi de la Universitat de Berkeley va descobrir que una mutació genètica ajuda als tibetans a rendir físicament millor en alçada. El professor que va liderar l'anàlisi va definir la mutació com "el gen del súper atleta, el canvi genètic més ràpid observat en humans.





Després de llegir totes aquestes curiositats us deixem diferents enllaços perquè pugueu gaudir.



Si mai has viatjat a l´Everest, Google Maps t´ofereix la possibilitat de fer-lo a través d´un viatge “online”. Entre altres racons pots conèixer la regió de Khumbu, els seus monestirs, albergs i escoles:





Des de la revista National Geographic en el primer enllaç  ens mostren 22 noves fotografies i al segon enllaç ens donen una mica a pensar sobre la massificació turística en aquest punt del planeta….Molt interessant!





Si encara teniu ganes de més informació i voleu relaxar-vos mirant un documental, aquest sembla  interessant:






…i la propera setmana on anem? Et deixem algunes propostes



·         Ciutats del món: Londres o Nova York

·         Llocs d’interès: Ruta del Cares o Illa de Pasqua



Vosaltres decidiu! Bona setmana!



Comentaris

Publica un comentari a l'entrada