Paraules


Fem poesia! Fem una quarteta!
Avui us proposem que trèieu el poeta que porteu dins!
Treballarem la quarteta, l’estructura poètica més popular amb totes les llengües llatines! Les quartetes tal i com diu la paraula tenen 4 versos, els versos som heptasil·làbics per tant tenen 7 síl·labes o 8 si la darrera paraula del vers és plana, però amb això no cal que ens preocupem, ja que estem molt acostumats a sentir heptasíl·labs, per exemple el mateix himne de Catalunya està construït amb heptasíl·labs. Catalunya triomfant… o la popular havanera el meu avi, el meu avui va anar Cuba…
Un bon exercici per entendre com fer un heptasíl·lab és cantar el nostre vers, per exemple podeu cantar el nostre primer vers que podria ser avui fa un dia bonic… amb la melodia del segadors o el meu avi, si veieu que hi encaixa bé! Serà un bon heptasíl·lab!
Un altre consell, és que abans d’escriure penseu que voleu dir en la vostra poesia i que voleu que les persones que la llegeixen sentin. Voleu fer-los riure? Emocionar-los? O voleu reivindicar algun fet?
Un cop tingueu clar el que voleu  dir, us heu de disposar a escriure l’últim vers! Perquè si! Els poetes pensen al revés! L’últim vers és el més important i on ha de caure la força del vostre missatge. Un cop aquí, heu de tenir en compte que el darrer vers ha de rimar amb el segon. El primer vers us pot servir de presentació i el tercer per acabar de portar-nos al gran missatge que deixarem en el quart!
Com a mínim hauríeu de fer tres o quatre quartetes cada un! I si us animeu les pengeu com a comentari al bloc i així tots gaudirem de la vostre poesia
La poesia ens fa expressar emocions i sentir-nos millor.

Aquí teniu uns exemples de poesies en forma de quarteta!

Sóc poeta i fangador
I faig la feina tant neta
Que escric com un fangador
I fango com un poeta
Jacint Verdaguer

Una esperança desfeta,
una recança infinita.
I una pàtria tan petita
que la somio completa.
Pere Quart

 Allà dalt de la muntanya
Si n’hi havia un pi florit
I un rossinyol i cantava
Al bell punt de mitja nit
 Tradicional

Aquestes en són les “ditxes”
Que diuen els carreters
Sempre porten dos rellotges
I mai saben l’hora que és
Tradicional



Comentaris

Publica un comentari a l'entrada