La Finestra



Bon dia a totes!!!!

Aqui estem de nou com cada dimarts per apropar-vos llocs, espais, ..., curiosos i diferents, per poder seguir aprenent coses noves.

Aquesta setmana ens hem posat a investigar sobre el Machu Picchu, antiga ciutat Inca. És un dels tresors mes preuats del Perú. Aquesta va ser contruïda a mitjans del segle X, i es creu que va ser una de les residencies del novè Inca del Tahuantinsuyo, Pachacútec, i  a mes a mes es troben les restes d'un santuari. Es troba ubicada a uns 2453m d'altura, en un paratge rocós entre el  Machu Picchu i el Huayna Picchu.  Actualment, aquesta joia inca és un dels focus turistics del pais. EL Santuari Historic del Machu Picchu esta considerat una de les set noves maravelles del món modern i ha sigut declarat patrimoni de la humanitat en 1983.


Quinze curiositats de Machu Picchu

1. Va estar desapareguda per molts anys.

Machu Picchu va ser construïda a mitjans dels 1400, però no va ser fins a 1911 que va deixar de ser una desconeguda per a la societat quan va cridar l'atenció de l'arqueòleg Hiram Bingham. El 7 de Juliol de 2007, Machu Picchu va ser nomenada com una de les noves 7 meravelles de món i ha estat patrimoni cultural per la UNESCO des de 1983.

2. Els espanyols mai la van trobar

Machu Picchu és usualment coneguda com «La ciutat perduda dels Inques», gràcies a la creença que els conqueridors espanyols mai van trobar la ciutat quan van conquistar l'Imperi Inca en els anys 1500.

3. Cal fer un esforç per arribar-hi.

Machu Picchu es troba a la província d'Urubamba a Cusco. Aquesta construcció tan única va ser feta en un barranc, amb una caiguda de 400m; des d'on es pot veure el riu Urubamba. Fes una ullada a la nostra guia de viatges de Cusco i assegura't d'explorar els punts més importants i no perdre't cap de les gemmes amagades.

4. Es creu que hi ha fantasmes!

Una de les curiositats més interessants de Machu Picchu és la següent: Tots els dies una capa de boira cobreix tot Machu Picchu fins al mig dia; el que crea una sensació d'estar flotant entre els núvols. No obstant això, en les nits, és conegut que els esperits pugin de la terra i tracten d'espantar les persones. Això ha causat que molts dels que tenen cura la zona, dormin amb un mirall o un tros de metall brillant sota d'ells. Estigues alerta!

5. El que significa en Quechua.

Els Incas parlaven un dialecte anomenat quítxua, que molts habitants el segueixen parlant fins al dia d'avui. Machu Picchu en quítxua significa "Muntanya vella" o "Pic vell".

6. Les habilitats que es necessiten per fer una cosa així són increïbles.

La pedra usada per a construir Machu Picchu té un pes sorprenent, d'aproximadament 55 tones. Una altra de les «Machu Picchu Curiositats» és la següent: o centenars d'homes van pujar les pedres amb les seves pròpies mans per la gran muntanya o va ser tallada directament de la muntanya. La tècnica emprada es diu ashlar; que fa a l'tallat de pedres amb una precisió perfecta que ni necessita morter. Les pedres estan tan ben adequades que ni un ganivet o navalla es podria entre elles.

7. Machu Picchu Curiositats: Quantes persones vivien aquí?

Els arqueòlegs van trobar evidència que l'àrea on Machu Picchu va ser construïda, era utilitzada per a l'agricultura, en els 760 B.C. D'acord als historiadors i arqueòlegs, Machu Picchu tenia una població estimada entre 300 a 1.000 persones durant els 1400 's. Aquestes persones eren considerades de la classe més alta pels Inques, de manera que eren anomenats "llactas".

8. La raó per la qual va ser abandonada pels Incas segueix sent un misteri.

Els Inca no van deixar cap registre escrit, de manera que, la raó que Machu Picchu quedés abandonada és tema de debat. Els Incas només van viure aquí per 100 anys, després d'això, la ciutat va ser abandonada (al voltant de la mateixa època de la invasió espanyola). Algunes persones creuen que Machu Picchu va ser abandonada pels Incas a causa d'un brot de verola.

9. No és tan petit com penses. De totes les "Machu Picchu Curiositats", aquesta és la que més et sorprendrà.

Machu Picchu està conformada per 150 edificis; entre els quals hi ha temples, santuaris, banys i cases. Així com també es poden trobar 100 trams d'escales fetes de pedra.

10. La batalla del Perú contra la universitat de Yale.

Peró va estar en una gran polèmica amb la universitat de Yale, als Estats Units per 5.000 objectes que van ser recollits per Bingham durant la seva exploració. Perú va al·legar que van lliurar les peces com un préstec, mentre que Yale insistia que els pertanyien a ells. La disputa va acabar en 2011, quan després d'un judici, Yale va accedir a tornar els objectes; posant-li fi a la polèmica.

11. No té risc d'esfondrament.

Per evitar que l'estructura s'ensorrés a un costat de la muntanya, els Incas van construir al voltant de 600 terrasses. L'enginyeria estructural va ser increïble per a l'època.

12. Les carreteres i els sistemes de comunicació Inca no tenien res a envejar a Roma.


Els Incas van desenvolupar sistemes de comunicació i camins que connectaven amb Machu Picchu i altres parts de la regió; el que s'allargava fins a 10.000 milles. En un rang que abasta des de ponts fins camins amb paviment a les muntanyes.

13. Part de l'estructura funciona com un rellotge


Els arqueòlegs han estat capaços de diferenciar 3 parts principals de Machu Picchu; el Temple de el Sol, el Temple de les Tres Finestres i el Intihuatana; una pedra que va ser creada pels Incas per a ser usada, com calendari o com a rellotge astronòmic.

14. Aquesta més preparat per a un terratrèmol que Califòrnia.

Per atacar el fet que el Perú és un país sísmic, tots els edificis construïts pels Incas a Machu Picchu són antisísmics; completament resistents davant terratrèmols. Es diu que quan hi ha un terratrèmol, les pedres de Machu Picchu ballen.

15. Machu Picchu també és una estrella de cinema.

Finalment, però no menys important, Bollywood va rodar una pel·lícula anomenada "Robot" en Machu Picchu. Aquesta ha estat una de les poques pel·lícules que ha aconseguit permís per filmar a la ciutadella. El resultat va ser que una grua va danyar part de el lloc, ¡el que va ser un complet escàndol.

Que us han semblat aquestas curiositats? a nosaltres ens han donat més ganes de seguir coneixent més coses, per això, us deixem aquests enllaços que us deixaran amb la boca oberta.


Us animen a que ens deixem algun comentari com noves curiositats

I la propera setmana...on anem?

  • Museu: Van Gogh
  • Ciutats del món: París.
  • Espais naturals amb història: Etapa del Camino de Santiago
  • Piràmides d'Egipte

Recordeu que l’opció més valorada serà l’escollida per visitar.

Una abraçada

Comentaris

  1. Una caminata tremenda...
    para llegar a Machu Picchu...

    Sí... pirámides de Egipto
    Me llama la atención...
    Todo el arte egipcio...
    Para el próximo martes...

    ResponElimina
    Respostes
    1. jejejejej seguro que las caminatas d'Espai salut nos servirian de entrenamiento!

      Si! yo también !! Las piràmides!!

      Elimina
  2. Piràmides!!! ... sempre m'han fascinat. Viatge pendent, jeje

    ResponElimina
  3. Respostes
    1. Machu pichuu de otro planeta sin ninguna duda. JFR

      Elimina
    2. Machu pichuu de otro planeta sin ninguna duda. JFR

      Elimina
    3. Machu pichuu de otro planeta sin ninguna duda. JFR

      Elimina
  4. creo que para la semana que viene ya sabemos que habrá, a no ser que durante esto días de un vuelco las votaciones...
    Y visto que tienen tanto éxito... podría proponerse como una salida de todo el día en el SRC, jijijij!! ojala ... aunque ahora me conformo con ir a la barceloneta, jejej.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada