Confinament saludable







...ja trigàvem...avui toca Alimentació Saludable ;)

Durant aquest confinament potser hem començat a fer galetes, pa o pastissos de forma industrial. O potser l’ansietat, l’avorriment o tenir massa a prop la cuina fa que haguem augmentat els viatges a la nevera o la despensa. Potser també hem “oblidat” els quatre consells bàsics d’una alimentació saludable...doncs avui farem un petit repàs. 

Tal i com vam explicar la setmana passada, el confinament passa factura al nostre cos. La reducció d’activitat i l’ansietat poden tenir conseqüències en el nostre estat de salut general. Però hi ha coses que nosaltres podem fer per a prevenir-ho. Un pilar fonamental és l’alimentació. 

No és que hi hagin uns consells específics pel confinament en relació a l’alimentació, si no que hem de continuar menjant com sempre tenint en compte aquests 7 aliments.

  • Fruites de temporada: taronges, pomes, peres, maduixes, plàtans, etc  
  •  Hortalisses i verdures: cal menjar més verdures i hortalisses. Poden ser fresques però també congelades o en conserva. Pastanagues, apis, cols, enciams, bròquils, patates, carxofes… 
  •  Llegums (sec o en conserva): cuinats amb varietat d’hortalisses, els llegums poden ser un excel·lent plat únic, que no requerirà afegir carn a l’àpat. L’ideal és menjar-ne dos cops per setmana. 
  •  Fruita seca 
  •  Ous:  té una proteïna de gran qualitat, greixos saludables i vitamines, minerals i antioxidants molt beneficiosos per al nostre organisme.
  • Pa, pastes i arròs integrals: Els aliments integrals tenen molts beneficis, com ara que sacien més pel seu contingut en fibra (i per tant ens atipa i fa que no tinguem gana tan aviat). A més aporten beneficis per a la microbiota perquè la fibra és el que mengen els bacteris bons, i alenteixen l’absorció de sucre.
  • Llet i derivats sense sucres afegits: formatges tendres, llet, iogurts naturals… Sempre que no portin sucres afegits, i això és important. 
  •  Peix: si pot ser del blau i així podem recarregar la nostra reserva de vitamina D


A més a més no ens hem d’oblidar de la hidratació. La hidratació és un pilar important per mantenir actives les funcions vitals de l’organisme. Pots combinar diferents tipus de begudes: aigua, infusions calentes o fredes, brous i sucs de verdures. Evita sucs, begudes ensucrades i carbonatades.

I, tot i que hem d’evitar picar entre hores, podem fer algun extra. Com? Crispetes fetes a casa, fruites seques crues o torrades, fruites dessecades, llavors o algun pastís casolà.

És fonamental que observem el nostre cos i que apliquem aquestes recomanacions en funció de les nostres característiques. També hem de tenir present la quantitat de menjar en relació al nivell d’activitat que estem fent, així que potser no cal grans quantitats. Així com la combinació d’aquests aliments...recordem el plat saludable?

Segur que no hem explicat res que no sabessis...

Et deixem aquesta infografia del Departament de Salut de la Generalitat on hi ha un petit resum del que hem parlat i l’enllaç de Sans i Estalvis, programa de RAC1. En aquest en concret es tracta el tema de la bona digestió...molt interessant!!!







Fins la setmana vinent i...SALUT!!

Comentaris